Cavalier King Charles wandelclub

Recepten van het vrouwtje

Ik heb een Groenendaeler gehad die allergisch was aan van alles en nog wat. Sindsdien heb ik mezelf geleerd te koken voor mijn hond zodat ik zeker was dat geen geur-, kleur- en smaakstoffen in zijn voeding zaten. Vandaar deze rubriek.

Iedereen kan recepten indienen, voor zieke hondjes, te dikke hondjes, te dunne hondjes, of zomaar voor de fun, mail maar!

HANDIG WEETJE:

Koemelk bevat lactose. Veel honden (en katten) krijgen er diarree van. Gefermenteerde melk heeft door het fermentatie proces geen lactose meer maar wel veel calcium en goede bacteriën voor de darmflora. Vandaar dat kaas en yoghurt geen diarree veroorzaken. Cavjes met spijsverteringsproblemen mogen daarom gerust levende, niet gezoete yoghurt eten b.v. Danone.
Geitenmelk, soyamelk en kattenmelk bevatten geen lactose. Voor honden is de kattenmelk de meest smakelijke en ze is verrijkt met vitamines die ook je hond ten goede komen.

 


AANSTERKMIDDEL (GROG) VOOR VERZWAKTE CAVJES (na ziekte of bevalling)


Meng onder een eierdooier :
-een scheutje koffieroom of kattenmelk
-een mespunt honing
-enkele druppels Saffloerolie (te verkijgen op de markt bij handelaars in dieetprodukten)
-Echinacea Compositum S van het merk Heel op basis van water geen alcohol, te verkrijgen bij de apotheek onder dierengeneeskunde (zie hoeveelheid naargelang lichaamsgewicht op de bijsluiter)

Geef elke week een grog met ei-dooier. De grog zonder eigeel mag je onder het dagelijkse voer mengen gedurende onbepaalde tijd.

Eigeel is heel erg goed voor een mooi blinkende vacht. Vermijd elke druppel rauw eiwit, want een hondenmaag verteert dat niet. Ik steek de dooier door zodat mijn cavje zelfs het dooiervlies niet heeft.

Dit recept is ook heel erg goed voor verzwakte of oude katten (de mijne is 22 jaar geworden!)

 


CAKE


Benodigdheden:
-150gr kippelevers (of rundslever)
-scheutje olijfolie
-1 teentje look
-2 eetlepels bloem

Werkwijze: Oven voorverwarmen op 175°. Alles fijnmalen met een staafmixer. Storten op een bakplaat bekleed met bakpapier (zoals voor Brownies) Een kwartiertje bakken, afkoelen en in stukjes snijden. Bewaren in een luchtdichte tupperware-doos in de ijskast of invriezen.

 


IJSJES


Benodigdheden:
-2 potjes magere levende yoghurt met bifidus (bv Danone)
-1/2 banaan of 1 mango
-1 potje (van de yoghurt) kattenmelk om een meer vloeibaar geheel te krijgen.

Werkwijze: Mixen, liefst met een blender en in (papieren) bekertjes of in ijsblokjes invriezen. De papieren bekers in hun geheel geven om op het gazon uit te likken.

 


KOEKJES


Benodigdheden:
-350gr bloem
-50gr filét Américain puur (tartaar NL)
-50gr geraspte kaas
-250gr vleesbouillon
-100gr havermout (havervlokken NL)

Werkwijze: Oven voorverwarmen op 150°. Roer alle droge ingrediënten door elkaar. Vleesbouillon opwarmen en bij het mengsel voegen. Kneden en opbollen, eventueel wat meer bloem (te nat) of buillon (te droog) toevoegen om een kneedbaar deeg te krijgen. De bol uitrollen op een met bloem bestoven aanrecht en met een glas, of koekjesvorm figuren uitsnijden. Bestrooien met havermout en 2 uur laten bakken op een bakplaat bekleed met bakpapier.

 


Verjaardagstaart Omega III


Benodigdheden:
-een mok rijst
-een mok kattenmelk (Whiskas of Felix)
-een mok water
-een doosje zalm FancyPink uit de Aldi
-taartblik in de vorm van een diertje
-een blikje gourmet kattenvoer paté (geen fijne brokjes)
-Enkele kleine worteltjes, een half blaadje gelatine.

Werkwijze :. Kook de worteltjes half gaar in de microgolf. Breng het water en de melk aan de kook. Voeg de rijst toe en laat op zacht vuurtje zwellen tot al het water is geabsorbeerd (zie op de verpakking van de rijst koken door absorbtie). Plet de zalm met een vork en meng onder de rijst. Leng het blikje zalmvocht aan met water tot het vol is, warm op (niet koken) en los hierin het half blaadje gelatine op. Meng goed onder de warme rijst en stort in een ingeoliede vorm. Goed aandrukken met een lepel en enkele uren laten opstijven in de ijskast..

Afwerking : Ontvorm je taart. Druk de worteltjes als kaarsjes voorzichtig diep in de rijst. Wordt je cavje 10, schrijf dan het getal maar in snoepjes want dan heb je een kg worteltjes nodig! Doe het gourmet kattenvoer in een slagroomspuit en versier hiermee de bovenzijde van de taart. Je kan het geheel nog versieren met gekleurde hondensnoepjes.

WAAROM?
kattenmelk?
omdat sommige honden niet tegen lactose kunnen, en kattenmelk is lactose vrij. De toegevoegde vitamines voor de poes zijn ook gezond voor je cavje.
Gelatine?
om het geheel stijver te maken zodat je vlot kan ontvormen en mooie spieën hebt voor de cavjesgasten. Gelatine wordt getrokkken uit rundsbeenderen en is dus gezond voor je cavje. Gelatine mag niet koken want dan wordt hij bitter.
Gourmet kattenvoer?
omdat deze paté de fijnste structuur heeft die ik kan vinden, en zich gemakkelijk laat spuiten. Niet overdrijven want er zitten ook aardig wat proteïnen in (raadpleeg het blik) dus niet meer dan één blikje per cavje. Heb je een feest voor 6 cavjes, dan mag je dus 6 blikjes gebruiken voor de slagroom! Ter vergelijk: van dit soort blikjes moet een poes er drie per dag hebben.

DIEETVERSIE VOOR CAVJES MET EEN MAATJE MEER!
Gebruik twee mokken water met een mager kippeblokje op één mok rijst. Kook eerst het water met een kippefilet en het blokje. Haal de kippefilet eruit, gebruik de bouillon voor de rijst. Snij filet in kleine stukjes en los de gelatine op in een halve mok lauw water. Zorg wel dat je water tijdens het koken van de filet niet te veel verdampt, vul anders terug wat aan om de verhouding met de rijst te respecteren. Volg de rest van de aanwijzingen.