Cavalier King Charles wandelclub

Meuteke wandeling Schoten 10-02-2013

Verslag : Kristien Ghys
Fotoreportage : Kristien Ghys

3e Winterduveltocht, Schoten

Op zondag 10 februari gin gen we wandelen in Wommelgem bij de Wijtschotduvels, de wandelclub van b-post Schoten. Het was prettig ontwaken onder een blauwe lucht. Woody en Tina lagen zoals gewoonlijk trouw aan mijn voeten voor de lavabo en vroegen zich duidelijk af wat ik daar zo vroeg stond te doen , tijdens het weekend dan nog wel. Dus eerst die twee beestjes hunne kop goed zot gemaakt met: Gaat ge meekes? Pieske en kakske doen met de beestjes? Een toerke doen? Gaat ge mee met den auto? Waar zijn de beestjes? De hoofden bewogen amper. Tina begreep geen jota van al hetgeen ik daar stond uit te kramen met mijn mond vol tandpasta en het kon Woody geen barst schelen, hij hield met moeite zijn oogschelen open.

De aanwezigheid van Tina in ons bed sinds een week had een einde gemaakt aan zijn monopolie tussen onze lakens en dat eiste stilaan zijn tol. Zijn verwoede pogingen om zijn positie te behouden in mijn schoot bleken al enkele nachten tevergeefs. Met de routine verbroken en de rust verstoord, werd hij bovendien gedegradeerd en moet de sukkelaar het vanwege dat klein mormel nu stellen met het plekje achter mijn knieën.
Tot overmaat van ramp vloog hij ook nog eens met haar op de achterbank van de auto. Gedaan met de voorkeursbehandeling op de passagierszetel en op mijn knieën tijdens het rijden op de autosnelweg. Indien zijn ogen vuur konden schieten zondagmorgen op weg naar Wijnegem, hadden ze het gedaan. En zij, met haar rood frakske al aan, hing zoals aan den toog, nonchalant met één elleboog over de plastieken beschermingshoes op de achterbank die vastgehecht was aan de vier hoofdsteunen en keek over mijn schouder nieuwsgierig mee naar wat er buiten op de weg allemaal gebeurde. 20 KM van huis lagen ze eindelijk allebei in slaap tot ik een uurtje later de motor afzette op de parking , 2 minuutjes stappen van de start aan de gemeentelijke lagere school De Notelaar.

Het zaaltje was lekker op temperatuur en groot genoeg, met voldoende wc’s aanwezig. Er was daar duidelijk bij de inrichting van de kindertoiletjes ook al rekening gehouden met ijdele kleutermeisjes. Met de spiegeltjes op buikhoogte, moest ik even op de knieën gaan zitten om mijn make-up een beetje bij te werken. Fabienne was ook van de partij met nieuwkomer Flor, een mooie slanke Ruby reu van bijna 4.
De organisators boden de wandelaars Glühwein en een niet-alledaags biertje aan maar Chris en Jef hadden nog hun eigen wapens bij, de overschot van de Nieuwjaarsdrink, glaasjes jenever die we alvorens van start te gaan eerst nog even soldaat hebben gemaakt. Gelukkig waren we door de koude buiten snel terug bij onze positieven.

Met de 4 maanden oude Tina erbij voor de eerste keer én de dogmobiel én Woody aan de leiband én mijn foto-apparaat, kwam ik handen te kort. Gelukkig was Willy er als Chinese vrijwilliger die plots die buggy willens nillens in zijn handen geduwd kreeg.
We gingen op pad, staken de drukke Turnhoutse Baan en het Marktplein over en doken meteen het Wijnegemhof in met de prachtige vijver en zijn Jan Vlemincktoren, een overblijfsel van het 16de-eeuw kasteel Wijnegemhof, dat gebouwd werd door de familie Vleminck. Eén van hen, Jan, werd in 1567 Heer van Wijnegem. Hij was de schoonzoon van Gaspar Schetz, schatbewaarder van Filips II, koning van Spanje en van de Nederlanden. Het kasteel werd in 1856 afgebroken, maar de voorgebouwen met ingang en duiventoren, personeelswoningen en stallingen bleven overeind. Uit het bouwhistorisch dossier van de Jan Vlemincktoren is gebleken dat de duiventoren daar reeds in de 15de eeuw stond en deel uitmaakte van het domein Ter Borcht. De toren werd in 1978 beschermd als monument. De omgeving ervan vormt ook een beschermd landschap.
Toen we het park verlieten, namen Chris, Jef en Willy afscheid van ons en keerden op hun stappen terug wegens familiale verplichtingen. Wij trokken al lustig verder met onze meute.

Het parkoers werd vervolgens landelijk. We stapten over graspaden langs koterijen met neerhofdieren en weilanden met runderen tot we middels een brug de E313 dwarsten. We stapten Wommelgem binnen. Daar hielden we halt voor een hapje en een drankje in het lokaal van de Wommelgemse Atletiekvereniging in Fort 2, één van de acht bakstenen forten die deel uitmaakten van de door Henri Alexis Brialmont ontworpen kringvesting rond Antwerpen uit 1859. Toen het, door de wetten van 1906,1907, werd ingepast in de nieuwe Veiligheidsomwalling ter vervanging van de verouderde Grote Omwalling, kreeg het hoofdfront twee pantserkoepels en het zijfront een flankeerbatterij. Na de Eerste Wereldoorlog verloor het zijn functie als verdedigingswerk, maar bleef in handen van het leger tot in 1975 als voertuigendepot.

In 1977 werd het fort aangekocht door de gemeente Wommelgem. Het is nu een natuur- en recreatiegebied met een voetbalveld, een atletiekpiste en verschillende petanquebanen. Een deel van het fort staat ter beschikking van de Wommelgemse verenigingen. Er zijn ook vijf musea gehuisvest en er worden geleide bezoeken aangeboden.

Na te hebben genoten van o.a. de heerlijke pannekoeken binnen en op een stoeltje in de zon aan de deur buiten van het lokaal, zetten we onze weg verder. De dogmobiel kwam uiteindelijk toch nog handig van pas die dag. Nadat Tina te kennen had gegeven dat ze er genoeg van had opgesloten te zitten en eens stevig de poten wilde strekken, nam Woody dankbaar haar plaats in. De 2 extra kilo’s die er de laatste maand bijgekomen zijn en het gebrek aan beweging deze winter, was zichtbaar niet in zijn kouwe kleren gaan zitten. Jammer genoeg leende de ondergrond zich niet altijd goed voor zo’n gewicht op drie wieltjes. We kregen afwisselend beton- en veldwegen, modderpaadjes, stroken met boomschors en hier en daar nog een laagje sneeuw op schaduwplekken te verwerken maar al bij al viel het best mee.

Om 15 uur zijn we dan na een mooie, frisse, gezonde winterwandeling onder een blauwe, zonnige hemel weer op onze bestemming aangekomen.

Deden mee : Bink en Wiske, Charly en Jelle en Roebie en Timo, Jamess, Qwebble en Qnotje, Flor, Shira en Bo en Molly, Sienna. Woody en Tina