Cavalier King Charles wandelclub

Meuteke opendeurdag Boutersem 20-05-2012

Verslag : Chris Lamers
Fotoreportage in volgorde van binnenkomen : René Callot, Chrisje Verboven (zie onderaan)

Ge houdt dat niet voor mogelijk! Het is alsof ik er voor lieg, maar wij hebben echt goed weer gehad, geen onweer. Als ge ’s avonds naar het nieuws kijkt op TV dan zie je pas hoeveel geluk wij gehad hebben. Er was een storm over Vlaanderen geraasd met ondergelopen kelders als gevolg. Niks gezien…Boutersem baadde in de zon. Zo fel zelfs dat Max van Jan en Christiane op de wandeling geen poot meer wou verzetten. Hij legde zich neer tot paniek van wie het nog nooit gezien had. Het baasje van Kizzy en Casper is een goede jogger, die is terug gelopen en we hebben Max in natte handdoeken gerepatrieerd! Eens aangekomen in de zaal is hij lustig tegen de struiken beginnen plassen. Probleem was voorbij.

Maar laat ons bij het begin beginnen. We hadden een oproep gelanceerd voor vrijwilligers, omdat onze vaste vrijwilligersploeg niet aanwezig kon zijn wegens werk of communiefeesten. Dat laatste was ook de reden waarom we de zaal niet konden hebben op de tweede zondag van mei. We overwegen daarom om volgend jaar de opendeurdag begin juni te houden.

Onze vrijwilligers zijn er al erg vroeg bij om ons op weg te helpen. Het is voor ons allemaal de eerste keer dat we in Vlaams Brabant een opendeur organiseren. En de voorbereidingen werden allemaal gedaan door ons bestuurslid Liliane. Ik ben dus deze keer niet de enige die nerveus rond loopt!

Tafels en stoelen worden opgesteld, de koeltoog moet ingeladen worden, de bakken aangesleurd, tassen en glazen gespoeld voor gebruik. De bijzonder mooie draagtassen voor de honden moeten nog gevuld worden met cadeautjes. Het is dit jaar echt wel een verwenzak. Daarvoor danken wij in het bijzonder Dierenplezier die ons het grootste deel van de gadgets en snoepjes bezorgd hebben.

Anita Proost stelt haar dierentekeningen op, en Lilly improviseert een trimtafel om pootjes bij te knippen van al wie liever een Cavalier zonder sloefjes ziet. Tenslotte wordt er minder zand naar binnen gesleurd als er geen pels tussen de teentjes zit. En de lenteschoonmaak is volop aan de gang he dames! Het is middag als alles klaar staat. Aan het lokaal is een grote weide waar we de spekpan onder een tentje opstellen.

’s Middags trakteren we onze vrijwilligers op koffiekoeken en daarna verwachten wij onze eerste wandelaars. Ann en Mieke zitten achter de kassa voor de inschrijvingen, zij delen aan elke hond een gevulde tas uit en de leden die hun lidmaatschap hernieuwd hebben krijgen een heuse dierenencyclopedie cadeau.

Eddy staat achter de bar. Dirk en Jef bakken het spek al voor, en de twee Chrissen helpen waar het nodig is. Dat is Chris van Pinky, en Moederoverste. René maakt vandaag de fotoreportage en Liliane weet waar alles staat en coördineert de troepen. Chris en Dirk van Pinky hebben nog twee helpers meegebracht dus hebben we zeker geen handen te kort.

Door de slechte weersvoorspelling dachten we niet veel volk bij elkaar te krijgen. Maar de mensen blijven toestromen, vele nieuwe gezichten, en na telling bleken er 60 honden aanwezig te zijn, met bijhorende baasjes is dat ook een hele boel mensen.

Er wordt aangeschoven aan de bonnetjeskas en aan de bar. Stoelen worden naar buiten gesleurd om te genieten van de zon. En Eddy kan wonderwel goed volgen bij de tap, hij lijkt wel een duizendpoot wiens cadans niet mag verbroken worden. Getraind in zijn studententijd luidt het. Het spek ruikt bij de eerst voorbak al heel lekker, en om 14u wordt gestart met de wandeling.

Mieke is onze deskundige met heel veel ervaring in een hondenschool, en ze heeft enkele klanten die haar advies willen over het trekken aan de leiband. Een specialiteit bij cavaliers die door hun overenthousiasme overal tegelijk willen zijn. Op de wandeling zullen zij tips en tricks krijgen om hun cav de baas te blijven.

De zon staat hoog aan de hemel en het is een stuk warmer dan iedereen voorzien had. De jassen gaan dan ook snel uit, en als Max onderweg zijn appelflauwte krijgt wordt de groep toch even opgehouden tot de hulp arriveert.

En elke keer leren we bij. Nu weten we weeral dat we een kopie van de wandelroute in de zaal moeten houden. Want Jef weg op wandeling, plan ook weg. Dus moest Robin terug naar de zaal joggen want zonder plan konden we niet achterna om de onfortuinlijke Max terug te halen.

Terwijl de groep samen met Jef wandelt, werkt Lilly door aan de pootjes van enkele thuisblijvers waaronder ons Wiske. Voor de oudere en minder valide mensen die niet meewandelen is het een mooi tafereel om de ene cav na de andere op de trimtafel te zien. Lilly moet zelfs met een wachtlijstje werken.

Anita oogst ook heel wat bewondering met haar sterk realistische tekeningen van onze hondjes. Hier en daar worden plannen gemaakt om ook een foto in te leveren zodat Anita aan de slag kan met een volgende tekening van een lieveling.

Voor de vrijwilligers betekent de wandeling een dik uur verpozen, met het oponthoud van Max erbij komen de wandelaars tegen 15u45 terug binnen. Dan is het natuurlijk aanschuiven voor de spekboterhammen, en even weer hectisch aan de bar bij goed georganiseerde Eddy. De bonnetjesverkoop draait ook weer op volle toeren. En de bediening van de spekboterhammen wordt met drie helden gedaan. Want dat moet je wel zijn om in die spattenregen te blijven staan! Ze schieten met spek is hier echt geen uitdrukking maar realiteit.

Gesopt aan één kant of aan twee, of zonder sopsel? Ge kiest maar. Spek op zijn Kempisch met bruine suiker of op zijn Brabants met confituur? Of gewoon spek natuur

Tegen vijf uur beginnen de wolken voor de zon te schuiven. De mensen beginnen in te pakken en wij kunnen tegen 6 uur aan de opruim beginnen.

De overschotten weer uit de koeltoog halen, bakken terug sleuren naar de voorraadplaats. Tentje afbreken, stoelen stapelen en tafels opvouwen, afwassen, inpakken enz… Tegen 19u30 zijn we klaar.

In het naar huis rijden regent het flink en we prijzen ons gelukkig dat de regen later komt dat voorspeld was. Op de radio horen we de eerste berichten over wateroverlast in de naburige dorpen. Wij hebben er niets van gemerkt! Maar we hadden weeral stiekem Frank Deboosere omgekocht, dat weten onze leden al jaren! Die heeft er voor gezorgd dat de wolkbreuk niet voor Boutersem was.

Tot volgende keer in Zellik.

Deden mee (in willekeurige volgorde): Angel, Ayla, Tess, Babs, Bink, Wiske, Charly2, Jelle, Roebie, Timo, Fanny, Witse, Indy, Bruce, Jicky, Kwispel, Kizzy, Casper, Kyra, Luka, Max, Boy2, Prince, Pinky, Sammeke, Bo, Shira, Bo2, Molly, Spiky, Fifty, Waldo, Callisto, Risca, Witse, Fanny, Wolfke Snoepy, Charly, Zina, Thirza, Lotje, Silke, Elodie, Zita, Luna, Amy, Mickey, Fé, Kafka, Wolf, Jelte, Kira, Rikke, Jefke, Gust, Milo, Ninke, Zohra.