Cavalier King Charles wandelclub

Meuteke wandeling Landen Vlaams Brabant B & C groep 08-01-2012

Verslag B-groep : Chris Lamers
Fotoreportage in volgorde van binnenkomen : René Callot, Jordi Castro

Landen Vlaams Brabant grens Limburg
Kerststallentocht met vzw De Leeuwerik

En we vertrekken met een winters zonnetje. Toch alles ingepakt voor het geval de voorspelde regen van Wallonië geen respect zou hebben voor de taalgrens. Het is van bij ons een uur rijden, het is dan ook een daguitstap.

De oude Bols staat al klaar in de diepvries, en de fruitjenever staat in de ijskast. Niet vergeten ook borreltjes mee te nemen want het is onze nieuwjaarsdrink, die gewoonlijk gespreid wordt over de wandelingen van januari en februari. Natuurlijk hebben die van januari de meeste keuze en drinken de deelnemers van februari de overschot. Just is just! Onderweg krijg ik al wat smsjes van enkele pechvogels die niet konden weerstaan aan de alom heersende microben en gewapend met tissues de dag moeten doorkomen. Het heeft immers nog niet gevroren dit jaar en dat laat zich gevoelen. Straks steken de muggen ook terug!

We vinden onze bestemming erg vlotjes en de Limburgse vlaai staat al klaar. Niet van een groot fabriek, maar echte, van een lekkere bakker! Ze kunnen er wat van hier. Smaken die je thuis niet vinden kan.

Er meldt zich ook een nieuwkomer. Kyra is nog maar 9 maanden en heeft al haar vaccinaties nog niet gehad. Maar haar baasjes komen al eens kijken en iets met ons drinken om te zien of het hen bevalt om een volgende keer met ons mee te wandelen. En het enthousiasme is groot. We mogen ze verwachten als Kyra er aantoe is.

Als het uur van vertrek is aangebroken is onze groep kleiner dan verleden jaar. Die van februari mogen dus in hun pollen wrijven want er is nog genoeg jenever over!

Het is echter genant om die al uit te schenken in de kantine, want de Leeuwerik verkoopt ook jenever. Dus doen we dat dan maar aan de parking. We wensen elkaar alles wat we wensen kunnen voor 2012 en gaan dan op pad langs verzorgde wegen.

In het begin lopen de c en de b groep eventjes samen om daarna te splitsen. Omdat de groepen klein zijn is de sfeer weerom anders dan anders. Je spreekt gemakkelijker iemand aan die je nog niet kent. En zo heeft alles zijn voor- en nadelen.

We zijn nog maar goed op weg of het vrouwtje van Ayla en van Bink en Wiske realiseren zich dat ze geen veiligheidsplasje gedaan hebben. Oeioei en nog zo ver stappen, de eerste rustpost is pas op 8 km en de bossen zijn beangstigend kaal in deze tijd van het jaar.

Maar nood breekt wet, en als we een bouwwerf zien met toilethokje, maken we daar duchtig gebruik van. Gelukkig vergaten ze de deur op slot te doen. Wat de rest van de groep niet gezien had, is dat net naast die bouwwerf de eerste kerststal stond opgesteld in de kapel. En dat mijnheer Pastoor in zijn pastorie ook vlaai verkocht.

Wij zagen die wel, en het was de moeite. Heel het koorgedeelte en het altaarpodium waren toegedekt met een miniatuurlandschap waarbij de kerststal het middenpunt was. Bewegende onderdelen, aangepaste muziek en een ingetogen sfeer. Dat hebben onze fotografen gemist. De vlaai van de pastoor moesten we aan ons voorbij laten gaan want de groep stapte fluks door.

De uitzichten zijn erg wijds, geen vervuiling aan de horizon van fabrieken of elektriciteitsmasten, zendmasten en meer van dat fraais. Neen, een kerktorentje en een oude boom. Met daarboven een indrukwekkend firmament van met zilver omlijnde wolken en zonnestralen die zich een weg naar beneden priemen. Als je het op een schilderij moest zien zou je denken : die overdrijft, en op foto is het wat minder dan in werkelijkheid.

Boven ons het gezoem van : toch geen muggen zeker? Neen, mini zweefvliegtuigjes. Blijkt hier een hotspot te zijn voor de sport van het gemotoriseerde vliegeren. Ze hebben een heuse kantine en aan de grond staan redelijk grote exemplaren van oude vliegtuigen, allemaal vliegvaardig.

We hebben er onze ogen uitgekeken, het lijkt een leuke maar dure hobby.

Het landschap verschilt niet veel van uitzicht maar het wordt lichtglooiend en dat voelen we onmiddellijk in de kuiten.

De volgende kerststal is een oud Merovings kerkje waar een hele stal is uitgezet met Hummeltjes. Een erg dure kerststal waar uiteraard bewaking bij is. En dit hebben de fotografen dan niet gemist. Je kunt uitgebreid genieten van de foto’s.

 

Op de rustpost wacht ons weerom : Limburgse vlaai! In alle kleuren en smaken. Een warme tas soep is ook meegenomen, en de boterhammetjes worden gevolgd door de Limburgse lekkernij.

Het laatste stuk is toch wat zwaarder door de heuveltjes. Maar het is een troost, na een bergop komt er steeds een bergaf. En dat een heuveltje nu na de feestdagen al aanvoelt als een berg, ach dat zal aan de feestdis gelegen hebben. Die zonden vergeven we onszelf.

Na aankomst op ons vertrekpunt staat er nog eentje van de c-groep ons op te wachten. Het vrouwtje van Spikey en Fifty heeft autopech. Ze had haar lichten laten branden en de batterij is leeg gelopen. Geen nood, het baasje van Kizzy en Casper heeft startkabels bij en gaat de zaak oplossen. Maar dat liep niet van een leien dakje. Want de hendel om de motorkap te openen was nergens te vinden. Er moest nog rond getelefoneerd worden om uiteindelijk aan de info te geraken. Eens de wagen gestart, ging de motorkap niet meer dicht! Maar ook dat heeft zich opgelost. We hopen dat je goed thuisgeraakt bent Corinne! Dat gaat je voorzeker geen tweede keer meer gebeuren.

En het vrouwtje van Laika en Frodo was te laat voor de wandeling, ze heeft de wandeling alleen gedaan en sluit zich nog bij ons aan voor de afsluiter.

We hebben van heel de dag geen regen gehad, en dat is veel waard! Tot volgende keer.

Deden mee:

Ayla, Bink en Wiske, Chica, Kizzy en Casper, Laika en Frodo, Qarrotje en Qwebble, Staecy en Gitta en Jersey, Tessa, Spiky en Fifty