Cavalier King Charles wandelclub

Meuteke wandeling As B & C groep 11-09-2011

Verslag B-groep : Chris Lamers
Verslag C-groep : Jetje Fraussen
Fotoreportage in volgorde van binnenkomen : René Callot, Ann Therie, Jordi Castro, Martin Gonnissen.

In het spoor van Boy1, Het kolenspoor in As, natuurgebied Hoge Kempen

B-Groep

De voorspelling was niet veel soeps. En ons vertrouwen in het Limburgse weer heeft sinds verleden jaar een flinke deuk gekregen. Dus deze keer de regencapes ingepakt en meegesleurd, ze gaan ons niet meer liggen hebben. En ten slotte, als je in België moet thuisblijven bij een slechte weersvoorspelling, dan kan je nooit buitenkomen.

Het ziet er anders buiten wel veelbelovend uit, niet koud, aangename temperaturen, dus vertrekken we met een kort mouwtje en goede moed.
We kennen de weg ondertussen van buiten, maar in Lummen wordt nog eens gewerkt en wie weet hoeveel wegomleggingen we nog tegen komen, en de trein wacht niet. Al bij al valt het nog wel mee, en we komen ruim op tijd aan, Martin wacht ons al op. Het stationnetje wordt geopend en in afwachting van de rest van de Meute drinken we een lekkere Limburgse tas koffie.

We verwelkomen een gelegenheidsstapper die ons heeft leren kennen via Facebook, Roger en Marleen Saenen met cavje Lucky komen de sfeer van ons Meuteke proeven.

En we hebben een nieuwkomer : Boy3 uit Lier, Boy heeft al eens mee gestapt op proef, en heeft nu besloten aan te sluiten bij onze groep.

Wat ook een verrassing is : adoptantjes Cleo en Ayla die van hun eigenaar apart mochten herplaatst worden, zien elkaar voor het eerst sinds ze van eigenaar veranderden. Ze begroeten elkaar met een snuffel, maar geen knuffel (zie foto’s). Ze vergewissen zich ervan dat ze zich niet vergissen, ja dat was mijn huisgenootje, maar verder is er geen aandacht voor elkaar. De oorspronkelijke eigenaar had gelijk toen ze zei : plaats ze maar apart want ze hebben aan elkaar toch niets. Het klopt, ze gaan elk hun eigen weg, met elk hun eigen vrouwtje dat ze niet moeten delen met een andere cav. Cleo zal stappen in de C-groep en Ayla in de B-groep.
De meesten hebben nog de kletsnatte druilregen herinnering aan verleden jaar, dus is de opkomst beduidend lager dan in 2009 toen het weer schitterend was. We tellen uiteindelijk nog 14 hondjes en 24 mensen als het treintje stopt in ons stationnetje. Twee van Martin en Christiane’s kleinkinderen zijn er ook bij.

Voor sommige hondjes is het hun eerste keer op de trein, anderen springen er gezwind in, en Jef komt op het gedacht om de kinderen en fotograaf René mee te sturen met de machinist, vooraan op de locomotief. Avontuur en mooie foto’s gegarandeerd. Ondertussen trekt fotograaf Ann de hondensnoetjes in het compartiment van onze trein. Het wordt dus een top-fotoreportage want we zien nog leden foto’s nemen.

De trein bolt heel langzaam door het mooie landschap zodat we alles goed kunnen zien. De restanten van de ontginning van kolen en later van kiezel. De diepe littekens in het landschap en de mooie purperen heide. Het is een toeristische attractie geworden in een beschermd natuurgebied waar nog heel veel planten groeien die elders zijn uitgestorven. Natuurgebied De Hoge Kempen www.nationaalpark.be biedt het beste van Limburg.

We verdelen ons in twee groepen, B voor de terugweg van 14 km, en C voor de kortere afstand van 8 km. Het treintje rijdt naar een stopplaats midden in de natuur, waar de B groep afstapt. De C-groep keert een stukje weer met de trein en wordt wat dichterbij afgezet zodat zij aan hun 8 km afstand geraken. Het is mooi verdeeld, beide groepen zijn even groot (of klein te noemen) We wuiven de C-groep achterna, en gaan op pad voor onze wandeling van 14 km.

En weerom val ik in herhaling, wie er niet bij was had ongelijk. De weergoden waren ons nog maar eens gunstig gezind. Geen wind, heerlijke temperaturen, niet te heet, niet te koud, ideaal voor ons en zeker voor onze hondjes. Af en toe breekt de zon eventjes door, maar meestal blijft het bij wat sluierbewolking. Geen directe hitte op de heidevlakten. Wat kan het leven mooi zijn!
Wij hebben Martin als gids, terwijl Christiane de C-groep begeleidt. En zoals we van Martin gewend zijn, is hij uitstekend gedocumenteerd. Je kan hem eender wat vragen, hij heeft altijd een antwoord klaar, en weet hij het eventjes niet, dan maakt hij er zich met een kwinkslag vanaf. Onderweg komen we de typische planten en kruiden van de streek tegen. We snuiven aan meegebrachte Limburgse kruidenthee, en op smaak gebracht Limburgs zout, verrijkt met de plaatselijke flora.

We bezoeken het hoogtepunt van de wandeling, en dit is zowel letterlijk als figuurlijk te nemen. We beklimmen een hele reeks trappen tot we op het hoogste punt van Limburg zijn met vergezichten tot ver in Duitsland. Op de foto’s kan je zien dat er een bronzen rand is verwerkt op dit hoogste punt, waarop je kan lezen in welke richting je moet kijken en welke stad daar dan wel te zien is. Het is echt een overweldigend landschap. Eens terug beneden gaan we naar onze rustpost. Een gezellig ontmoetingspunt waar we een lekkere “teljer sop” uiteraard met balletjes, en Limburgse knobbeltjes vlaai kunnen eten. Daar gebruiken we ook onze picknick. Het is allemaal heel netjes en de mensen zijn erg vriendelijk.
Martin doet zijn best om ons enkele woorden Limburgs bij te brengen, en hij schept er plezier in als we hem niet verstaan (denkt hij).

Na de innerlijke mens versterkt te hebben vatten we de terugweg aan. De hondjes kunnen hun plezier niet op in het mulle zand. Ze blijven mooi in een groep bij elkaar, en kunnen heel de wandeling lang loslopen. We zetten er een stevige pas in, want de C-groep wacht nog op ons in het Stationnetje. Het grootste deel van hen is nog aanwezig als we aankomen. Ook zij hebben een prachtige wandeling achter de rug. Lees hieronder hun verslag.

En het weer? Dat is goed gebleven tot we dachten aan naar huis gaan, dan heeft het even geplensd, maar daar hadden we niets op tegen. Verleden jaar was het net omgekeerd. We wandelden in de plensbuien en toen we aankwamen scheen de zon! Het moet niet altijd kommer en kwel zijn! Limburg was gewoon prachtig dit jaar.

C-Groep

S ’morgens stappen we om acht uur uit bed en kijken naar een stralende zon. Het beloofd een mooie dag te worden. Dus we kleden ons lichtjes aan ,maar na een half uurtje komen de wolken aan. Dan nemen we maar een regenjas mee.

Aan het station in As zitten al bekenden koffie te drinken. We schuiven aan en maken ook kennis met verschillende nieuwe hondjes en hun baasjes. Het belooft een gezellige dag te worden. Om half 11 stappen we in de trein richting Eisden. Er worden vele foto’s genomen van de hondjes en die voelen zich allemaal fotogeniek, zelfs de nieuwelingen werken graag mee aan de fotosessie.

De B-ploeg stapt uit en beginnen aan de grote tour van circa 14 km en terwijl wij ze uitwuiven genieten wij verder van onze treinrit. daarna is het onze beurt om de trein te verlaten. de hondjes moeten eruit gedragen worden want de trap is te hoog daarna volgt er een drinkpauze en hop, we gaan op stap. Met een normaal tempo zien we een mooie omgeving van heide, afgewisseld met een smal weggetje in een dennenbos gevolgd door een open vlakte met brede uitzichten van uitgegraven kiezelgroeve. daarna volgt er nog een wandeling door een loofbos.

Ondertussen is Milo helemaal verkocht/verliefd op Kwispel, een kleine black& tan-cavalier. De hele route heeft Jacqueline in de buurt van Kwispel moeten lopen. Lucky, het hondje van Marleen en Roger was tevreden met de uitstap en kan het goed vinden met de andere hondjes.

Terug in de bewoonde wereld aangekomen, gaan we naar het ‘Melkerijke.‘ Spijtig dat ze er geen glas melk verkochten ?! We hebben buiten op het terras onze pistolets gegeten en na ongeveer 20 minuten gingen we verder op pad. Even een stukje langs de grote weg, maar dat was geen probleem. Daarna terug het bos in waar we langs de uitkijktoren kwamen. Sommigen zijn naar boven gegaan om van het uitzicht te genieten. Als afsluiter hebben we samen nog iets gedronken en bijgepraat. Het was een geslaagde dag met mooi weer en fijne mensen. En zo mogen er nog vele dagen volgen!

Deden mee: Ayla, Bink en Wiske, Boy1, Boy3, Chica, Cleo, Indy en Bruce, Kwispel, Laika en Frodo, Milo

Special guest star : Lucky