Cavalier King Charles wandelclub

Meuteke BBQ 03-09-2011

Verslag : Chris Lamers
Fotoreportage in volgorde van binnenkomen : René Callot, Monique Pintens.

Heet heter heetst!

We hebben een absolute rotzomer, koud en nat. Maar net die ene dag dat ons Meuteke zijn BBQ doet is het geweldig goed weer. We hebben dat blijkbaar te danken aan de orkaan Irene die boven New York heeft huisgehouden en de luchtstromen zodanig heeft beïnvloed dat wij er nu maar ons voordeel mee kunnen doen.

Liliane, Jef en ik zijn er met vrijwilligers Lieve, David en Beatrijs rond 13u om alles aan te sleuren en te installeren. Een jonge gast met de naam Sam werd als toezichter aangewezen door Pallieter. We gaan er van uit dat hij weet waar alles moet staan, want tenslotte is het onze eerste keer dat wij bij Pallieter mogen komen.

Het is buiten rond de 30 graden Celcius, en de wandeling die we gepland hebben rond 15u loopt voornamelijk door velden en weilanden. Dus volle zon! We besluiten dan ook wijselijk om de wandeling niet te laten doorgaan. Onze cavaliertjes kunnen al heel slecht tegen de hitte, het zou niet verantwoord zijn.

Er is nog een man met blonde krullen van Pallieter (was de naam Yvan?) die voorstelt de ons toegewezen weide open te maken en ons plonsbadjes presenteert voor onze lievelingen. En dat is een goed alternatief voor de wandeling. Maar de open weide maken we na een uurtje toch weer dicht. De grote hoop van onze cavjes blijven mooi onder de tafels liggen waar hun baasje zit. Maar we hebben enkele avonturiers die we beter in de gesloten weide zetten om met elkaar en in het water te stoeien. Yvan met de blonde krullen helpt mee de plek bepalen waar Beatrijs de BBQ mag opstellen en Monique van Pallieter wijst ons de weg binnen. Op voorhand werd ons gezegd dat we 1 ijskast mochten leegmaken en de inhoud verhuizen naar de andere ijskast. Sommige reuzenpotten zoals pickels en dergelijke konden ook wel even zonder ijskast werd ons gezegd door Paul van Pallieter.

Zo hadden we voldoende ruimte om het vlees te bewaren, en dat was met deze temperaturen meer dan nodig. We maken de ijskast leeg, en Beatrijs schrobt ze nog even helemaal schoon met Cif zodat we zeker geen klachten krijgen achteraf. We hebben ook isolatiedozen met ijs bij om dingen koel te houden die niet meer in de ijskast kunnen. Beatrijs zet zich ook aan het opruimen van de keuken, want we hadden de tafel en het aanrecht wel nodig om onze cocktails voor te bereiden.

De enkelingen die toch rond 15u komen voor de wandelingen stellen ook vast dat het gewoon niet doenbaar is om rond te lopen. We schuiven enkele tafels in de schaduw, want we zijn niet zo vrank om dingen te gaan gebruiken die niet klaarstaan, we zien de parasols echter wel liggen. Halverwege onze BBQ komt nog iemand van Pallieter een kijkje nemen die ons de parasols aanbiedt. Achteraf bleek die man de grote baas Roger te zijn. Eerlijk, we wisten het niet, we hadden enkel contact gehad met Paul (waarvan wij dachten dat hij de voorzitter was) en met Ann, één van de bestuursleden.

Rond 16u komen onze leden binnen. Afhankelijk van welke richting ze kwamen moesten sommigen nog 5km omrijden wegens de wegversperring. Maar eens aangekomen ziet iedereen hoe prachtig de locatie wel is. Alles afgestemd op hondjes en niet op voetballers.

De vrijwilligers die zich hadden opgegeven om de bar te doen, komen niet toe. Ik zeg tegen toezichthouder Sam dat ik iemand anders zal vragen om te tappen, maar hij vindt dat geen goed idee. Hij verveelt zich als hij niets mag doen zegt hij. En hij zegt dat hij de bar alleen zal doen. Ok, voor ons niet gelaten. We zijn met 40 deelnemers, dat is nu ook niet overdreven veel voor een barman.

We verwelkomen voor de eerste keer ook de eigenaars van Lady en Fientje (zie adoptiedagboeken). De twee adoptantjes die herplaatst werden in Nederland. De Nederlanders zijn er met hun twee dochters en hebben een uurtje moeten rijden. Lady en Fientje hebben daar echt wel hun gouden mandje gevonden.

Als iedereen er is kunnen we beginnen aan de aperitief. Onze Meutekes cocktail op basis van Cava. En daarna zetten we het koude buffet neer in de kantine, want daar is er schaduw en geen wespen. We hebben ook twee grote bokalen van 4.5 liter Sangria voorzien, en dat was gezien de hitte een heel goed idee.

Het eerste wat op de BBQ gaat, zijn de spekfakkels. En dit jaar moeten we het woord fakkel wel bijzonder letterlijk nemen. Even uit het oog verloren, en de stokken beginnen vuur te vatten. David en Lieve zitten er vlakbij met hun inschrijvingstafel en er wordt snel gereageerd. Gelukkig lagen niet alle fakkels op de BBQ, en hebben we uiteindelijk nog genoeg om iedereen die het lust, een niet-verbrand doch goed doorbakken spekfakkel aan te bieden.

En verder hoef ik het eigenlijk niet te beschrijven, aanschuiven en genieten.

Na de fakkels volgt de steak van Belgische Wit-blauwe dikbil. Daarna de kalkoen-orloffs die erg moeilijk gaar te krijgen zijn. De kaas smelt voor het vlees doorbakken is, en dat is niet prettig. Gelukkig hebben we alubakjes om alles in te bakken zodat de BBQ netjes blijft.

CAVJESRUN !

Het hoogtepunt van de dag is de sprint die onze cavjes lopen op een parkoers van ongeveer 45 meter (45 stappen zeg maar)

Ideaal bij Pallieter is daarvoor het gangetje dat leidt naar de diverse terreinen. Het is lang en precies breed genoeg om de grootste hoop (Tricolors) naast elkaar op te stellen. Zoals elk jaar geeft Erik het startschot(fluitje) En er is dit jaar geen valse start. Alles verloopt prima en het is overduidelijk wie winnaar is in zijn kleurslag.

Lady en Fientje doen voor de eerste keer mee, en zoals elke nieuwkomer weten ze duidelijk niet wat van hen verlangd wordt. Maar met de Olympische gedachte in het kopje zetten ze zich aan de start. Na het fluitje lopen ze even mee, en realiseren zich dan dat een fluitje dient om hen te roepen, ze maken beiden rechtsomkeer om naar Erik te lopen. Ze krijgen achteraf de prijs van de grootste pechvogel.

Nadat de vier kleurslagen gelopen hebben, komen ze tegen elkaar uit. En geloof het of niet, de winnaar dit jaar is weeral Lieve met Qnotje bij de Black en Tans en Qwebble bij de Tricolors die tegen elkaar lopen in de finale, Qnotje wint de eerste prijs.

Qwebble is tweede

Derde is Charly van Martha en Louis.

En vierde is Bruce van Ann en Eddy.

Onze eerste prijs is een mooie halsketting van Victoria juwelen http://www.jewelsforyou.be/?gclid=CPKz-_GJiKsCFcUl3godPVml3A

En een gouden medaille voor de cav om aan zijn leiband te bevestigen zodat hij/zij een heel leven lang op de wandelingen kan stoefen met het behaalde resultaat!

Tweede prijs zijn Nordic Walking stokken, prima gerief voor onze wandeling naar het Limburgse As volgende week en naar Wallonië op 13 november, waar het parkoers glooiend kan zijn.

Beide prijzen gewonnen door de Q-cavaliers van Lieve en David.

Derde prijs, een fles Cava, vierde prijs en pechvogel prijs : een fles wijn.

Zowel tijdens onze run, als in de loop van de namiddag zien we mensen naar het trainingsveld komen om met hun honden te oefenen, het is een af en aan gerij met wagens waarin grote loebassen zitten. Ze staan te kijken naar onze niet-professionele wedstrijd waarin plezier boven de prestatie staat. En we hopen stilletjes dat hun grote loslopende loebassen goed gehoorzamen en niet onze richting gaan uitkomen. Wat ook zo is.

En dan komt de zalm in zijn geheel op de BBQ. Gevuld met kruiden en overgoten met Witte wijn. Een verdiep lager leggen we de varkenshaasjes.

Het bestuur van Pallieter was zo vriendelijk geweest om te zeggen dat we niet moesten sleuren met onze eigen BBQ, maar dat we die van hen mochten gebruiken. Die bleek iets te klein voor onze grote vis, en het duurde dan ook langer dan gepland om het beestje gaar te krijgen.

In de verte horen we het rommelen, en we zien bliksemschichten aan de horizon. De gedachte nog vers aan het drama en het noodweer op Pukkelpop, doet ons besluiten om er wat meer vaart achter te zetten. We besluiten om het dessertenbuffet te geven voor de zalm. Het dessertenbuffet bestaat uit 5 verschillende soorten longeurs, profiterolles, ijskreem, chocomousse en verse fruitsalade, alles overspoten met slagroom.

Tegen onze gewoonte in moedigen we de mensen na het dessert aan om voor één keertje doggybags mee naar huis te nemen om de dag nadien van de zalm te genieten. De meesten vinden het genant, maar we dringen aan, de tijd dringt, we vermijden het woord Pukkelpop uit te spreken, maar denken er wel aan.

Natuurlijk willen we niet worden zoals een hotel in Benidorm, waar oude dames met overgrote tassen ’s morgens bij het ontbijt hun lunch voor ’s middag samen sprokkelen! Geen schrik mensen, we blijven wie we zijn! Volgende keer nemen we toch maar weer de eigen BBQ mee, die zijn we ondertussen gewend.

Nu kunnen we sneller afronden, want de opkuis staat nog te wachten en het onweer blijft nog even aan de horizon kletteren.

Het wordt aardedonker als de laatste cavalier naar huis trekt. We weten hier de knopjes van het licht niet staan, daarbij die dingen buiten verstoken veel elektriciteit, en we willen geen aanstoot geven want we vinden het hier ideaal, dus zoeken we ook niet naar licht. De parasols wisten we nog liggen, maar van waar had Yvan met de krullen de zwembadjes gehaald? We hebben ze dan maar naast de stapel van de parasols gelegd.

Beatrijs was al van ’s morgens 5 uur op om te gaan werken, en heeft in de hitte achter de BBQ gestaan, ze is kapot en gaat wat vroeger naar huis.

De BBQ was gewoon te heet om te verplaatsen, en hoe stonden de stoelen nu ook weeral? Juist, gekanteld tegen de tafels en per vier. Liliane en ik ruimen samen met onze vrijwilligers het koude buffet op, ik zeem de tafels af. Lieve en David zeemen de keuken af en doen de afwas, en Nathalie zorgt dat buiten alles afgezeemd wordt, en Jef en Liliane laden alles in. Jef ziet in het donker de 2 vuilzakken en een zak houtskool niet staan, en vergeet ze. We hadden geen idee dat diezelfde vuilzakken de dag nadien zulke zware overlast zouden veroorzaken dat mensen er zich aan geërgerd hebben, mss heeft het onweer de zaken nog verergerd. Blijkbaar stonden ook de stoelen op een doorgangspad. Sorry voor wie zich gehinderd heeft gevoeld. Het was geen nalatigheid maar onwetendheid.

De dag nadien zouden we de BBQ gaan wegzetten, maar die stond blijkbaar ook op een hinderlijke plaats en is door de mensen van Pallieter al verzet.

Net op tijd is de wagen volgeladen. We vragen aan jonge Sam nog om een inspectieronde te doen om te zien of alles wel staat zoals het hoorde te staan. En de jongen doet zijn toer binnen en buiten en vindt alles ok. De keuken is leger dan toen we ze kregen, alles netjes opgeruimd. De ijskast kraakproper achtergelaten. De speelweide is geïnspecteerd op droppings die we niet vinden, onze leden hebben immers alles al netjes met plastiek zakjes opgeruimd en in de daarvoor bestemde vuilbak geworpen. We denken dat we het goed gedaan hebben.

In het naar huis rijden, rijden Jef en ik weg van het onweer, we nemen het in de achterspiegel mee, en thuis aangekomen hebben we het onweer bij.

Liliane rijdt richting Aarschot en komt midden in het gure weer terecht. Na enkel bange momenten is ze toch heelhuids in Boutersem aangekomen. Ze zal niet de enige geweest zijn!

Voor wie zich afvraagt waar de overschotten blijven : wat klaargemaakt is aan bijgerechten, is verloren. Het heeft de hele namiddag in de warmte van de kantine gelegen.

Wat nog niet op de BBQ heeft gelegen en dus mooi in de koelte van de ijskast is gebleven wordt gewoon aan inkoopprijs verkocht aan de vrijwilligers die meegeholpen hebben. Dus verlies doet de kassa op deze wijze niet. Jef en ik kopen ook de wijnoverschotten terug. Eén bokaal Sangria van 4.5 liter is niet aangesproken. We laten hem achter voor het bestuur van Pallieter om onze dankbaarheid te betonen. Ze kunnen hem de dag nadien verkopen aan hun leden, of zelf opdrinken, ze zien maar.

Als we om het advies van onze leden vragen, vinden ze dat er in de toekomst 1 stuk minder op de BBQ mag. En er wordt gestemd wat we gaan weglaten. De Orloffs sneuvelen volgend jaar. Op die wijze moeten onze vrijwilligers ook minder materiaal terug kopen van de kassa na afloop van een BBQ. Ideaal zou zijn dat er geen overschotten zijn, maar dat is moeilijk in te schatten bij zo een grote hoop volk.

We gaan ook de spekfakkels in beraad houden. De slager uit Zundert denkt dat hij een unicum verkoopt en heeft zijn prijs fors laten stijgen. Ze kosten meer per kg dan de steaks van dikbil! Daar moeten we toch eens over nadenken hoe we dat vervangen. Maar dat zijn jullie zorgen niet. Daar moet het bestuur zich maar om bekommeren.

Tot volgende week in As aan het kolenspoor. Vergeet niet je plaatsje te reserveren, het is nog niet te laat. Reservatie houdt geen verplichting tot deelname in. Het spoor moet enkel weten hoeveel wagons ze moeten aankoppelen.

Deden mee:

Ayla, Babs, Bink en Wiske, Bruno, Charly2 en Jelle en Roebie en Timo, Fanny, Indy en Bruce, Kizzy en Casper, Laika en Frodo, Max en Boy2, Milo, Qwick en Qarrotje en Qwebble en Qnotje, Rusty en Shira en Bo en Molly, Waldo en Callisto en Risca, Wolfke en Snoepy, Woody

Special guest stars : Lady en Fientje uit Nederland

Werden gemist : Basil en Zusje, Dino