Cavalier King Charles wandelclub

Syringo(myelia) operatie: een persoonlijke getuigenis

de operatie : een persoonlijke getuigenis

Het verbaast me nog steeds hoe weinig cavalierliefhebbers en zelfs dierenartsen bekend zijn met de ziekte syringomyelia. Hieronder een korte beschrijving ervan.

Syringomyelia is een vaak voorkomende aandoening bij Cavalier King Charles Spaniels. Het probleem ontstaat door een in aanleg te klein achterhoofdsbeen en daardoor een te klein achterhoofdsgat. Dit heet de Chiari malformatie of misvorming.
Dit betekent dat de schedelholte achter in de kop te klein is en dat de vloeistof die hersenen en ruggenmerg omspoelt niet vrij kan circuleren. Deze vloeistof wordt in het ruggenmerg geperst waardoor een holte ontstaat en dit wordt syringomyelie genoemd.
De holtevorming in het ruggenmerg veroorzaakt beschadigingen waardoor typische verschijnselen ontstaan. Het meest voorkomend is krabben aan één kant, maar het kan langs beide zijden voorkomen. Er zijn hierbij geen afwijkingen aan huid of oor. Aangedane honden zijn tevens gevoelig aan kop, nek en voorpoten en gillen vaak van de pijn zonder duidelijke reden. De pijn kan samenhangen met de houding van de kop en sommigen honden eten en slapen bij voorkeur met de kop omhoog. Sommige ernstig aangedane jonge honden ontwikkelen een nek skiliose, dit is een kronkel in de ruggengraat. Tenslotte krijgen ernstig aangedane honden een waggelende gang met de achterpoten en of zwakte van de voorpoten. Doofheid komt vaak voor en wordt veroorzaakt door vloeistof in het middenoor

Omdat vele dierenartsen deze ziekte niet kennen, wordt bij syringo meestal de diagnose nek- of rughernia gesteld. Dit was ook het geval bij mijn 3,5 jarig teefje Babs. Ze jankte van de pijn ter hoogte van nek en rug, werd heel erg stram bij het opstaan, krabte veelvuldig aan haar oortjes en was heel erg gevoelig aan de voorpootjes. Er werd besloten haar op cortizone te zetten.

Omdat ik van de ziekte afwist, was ik wantrouwig en belandde al snel met Babs bij een dierenneurochirurg gespecialiseerd in syringomyelia. Hij schatte de kans vrij hoog dat ze de ziekte had, maar kon pas zeker zijn na een MRI-scan. En inderdaad, ze zat in een beginstadium van syringo en was daardoor een typische operatiepatiënt. Ik ben op veel onbegrip in mijn omgeving gestuit gezien de hoge kosten (zowel MRI als operatie). Dit is natuurlijk een keuze dat ieder voor zich moet maken, afhankelijk van zijn financiële toestand. Ik heb uiteindelijk toch gekozen voor de operatie en momenteel zijn we 6 maanden verder.

Babs stelt het erg goed, neemt geen medicatie of vertoont geen symptomen meer. De operatie op zich was erg ingrijpend en het was 3 dagen bang afwachten of het allemaal goed kwam. Buiten een hoop antibiotica gedurende enkele weken heeft ze geen medicatie meer moeten nemen. Ik vond de chirurg erg correct en hij garandeerde me dat hij alleen opereert in gevallen waarin hij een positief herstel verwacht.

Dit is natuurlijk maar één verhaal tussen al die andere waarbij cavaliertjeseigenaren tussen hoop en wanhoop verkeren. Voor personen die graag meer uitleg willen of in hetzelfde geval als ik (n half jaartje geleden) zitten, er is erg veel informatie (en forums) op internet te vinden. Ik ben ook altijd bereid persoonlijk mijn verhaal nog verder te verduidelijken aan degenen die dat willen. Chris zal je in dat geval mijn gsm-nr wel doorgeven.

Ik hoop hiermee toch een beetje opheldering te hebben gebracht wat betreft deze toch nog vrij onbekende ziekte. Het is misschien raadzaam zoveel mogelijk van deze info aan dierenartsen door te geven. Tot op één van de volgende wandelingen met… Babs!