Cavalier King Charles wandelclub

Schildklierproblemen bij Cavalier King Charles

De schildklier is een klein, 2-lobbig orgaantje dat gelegen is in de hals, langs weerszijden van de luchtpijp. Normaal is de schildklier zo klein dat je ze niet zomaar kan voelen zitten.

Dit orgaantje produceert bij een gezonde hond hormonen die zorgen voor een goede stofwisseling. Wanneer de schildklier echter onvoldoende van die hormonen vrijstelt, geraakt de stofwisseling in het lichaam verstoord en kunnen er verschillende afwijkingen optreden.

De voornaamste symptomen zijn :

gewichtstoename
verminderde fysische activiteit, vlug moe, “lui”
minder interesse in de omgeving (lijkt depressief)
treurige blik in de ogen (“droopy”)
doffe vacht, veel haarverlies, daardoor dunne beharing of zelfs kaalheid, vnl beiderzijds op de flanken
eventueel zelfs huidontstekingen
verminderde vruchtbaarheid
lagere lichaamstemperatuur, altijd warme plaatsen opzoeken
tragere hartslag
in zeldzame gevallen neurologische afwijkingen
verhoogde cholesterol in bloed
Meestal komt deze aandoening voor bij honden van 4 tot 10 jaar, vnl. bij grote en middelgrote rassen, maar wordt echter ook gezien bij jongere honden en kleinere rassen.

Wanneer een puppy geboren wordt met een “defecte” schildklier treedt meestal dwerggroei op, verlies van dekharen, blijvend nesthaar (pluizig uitzicht) en onvoldoende mentale ontwikkeling.

De hiervoor opgesomde symptomen komen niet allemaal samen voor , sommige honden vertonen maar één of enkele van deze afwijkingen. Wanneer u vermoedt dat uw hond een schildklierprobleem heeft kan die diagnose door uw dierenarts heel eenvoudig gesteld worden door middel van een bloedonderzoek.

Wanneer daaruit blijkt dat uw hond inderdaad aan hypothyroïdie lijdt, dan zal het dier voor de rest van zijn leven levo-thyroxinetabletjes moeten slikken.

Na 10 dagen behandeling ziet men meestal al een duidelijke verbetering van de mentale en fysieke activiteit. De huidafwijkingen kunnen eventueel eerst nog wat verergeren, maar na een maand zie je daar ook meestal al beterschap. ( Volledige teruggroei van het haar kan wel 4-6 maand duren !)

De kleine lettertjes: Alle informatie die u op deze pagina’s aantreft is geschreven door Elke Gillijns, dierenarts te Herzele. De informatie is auteurrechterlijk beschermd. Kopiëren en/of verspreiden van deze informatie, in welke vorm dan ook, is derhalve niet toegestaan, tenzij met haar schriftelijke toestemming. Een link naar dit artikel wordt door ons wel zeer gewaardeerd.