Cavalier King Charles wandelclub

Nelsontrui of Wiskeswinterjas

NAAIPATROON VOOR DE WISKESJAS

BREIPATROON VOOR DE NELSONTRUI

Een link leggen mag, overnemen niet – copyright cavaliermeuteke.be

Elk hondje met een eigen Nelsontrui of Wiskeswinterjas kan een foto indienen ook al ben je geen lid van ons Meuteke (klik op foto om te vergroten)

JasWiske jasLaika2 JasSeppe JasLaika NelsonTrui1 WiskeDiest1
Wiske onder het slijk na een flukse wandeling met haar nieuwe jasje Laika’s Wiskeswinterjas gemaakt met onderstaand patroon. Lekker warm, ook op het buikje. Omdat we met dit patroon onderscheid maken tussen reutjes en teefjes kan je voor een teefje het hele buikje bestoppen. Seppe met de zelfgmaakte jas, maar dan zonder kapje. Seppe wilt de jas niet meer uitdoen! Voor broertje Frits is er ook eentje in de maak. Jasje van Laïka, gemaakt met hetzelfde patroon van een afgedankte winterjas van het baasje. Bink met zijn schipperstrui Een mouw van baasjes trui herschapen in een mooie pull voor Wiske

NAAIPATROON VOOR DE WISKESWINTERJAS

image002 image004 image006 image008

 

Wiske.jpg Wiske met haar pelsen kapje

Kleuren en details kan je zelf bedenken
Gedetailleerd patroon kan je vinden op de bijhorende links
Je moet wel Adobe geïnstalleerd hebben op je PC om het patroon te kunnen uitprinten voor privé gebruik. Een gratis Nederlandse versie van Adobe kan je hier vinden :

get_adobe_reader

 

 

De patronen zijn gemaakt door Beatrijs, vrouwtje van Laïka, te vinden op de cavjes ID

Benodigdheden
Voeringstof van ongeveer 60 cm hoogte, breedte is ongeveer 1.40m
Stof met fiberfill van ongeveer 60 cm hoogte, breedte is ongeveer 1.40m
3 bijpassende knopen van ongeveer 1,5 Ø, 20 cm velcro, stikzijde, lusje, koordje en pelsje (ong 30 cm)voor kapje

Werkwijze:
Patronen A, B, C of D tegen de stofvouw leggen (Afb. 1). Bij elk patroon wordt er één cm naad bijgeknipt, aan de halsuitsnijding aan bovenlijf en kapje en aan de kant van het pelsje wordt er 2 cm bijgeknipt.

De patronen A, B, C en of D worden geknipt uit voeringstof en uit stof met fiberfill.

Let op: Bij Patroon B is er een uitsparing betreft de REU of TEEF

Patroon A: Bovenlijf:
Printbare versie klik hier
Stik de neepjes in voering en stof met fiberfill. (kan ook weggelaten worden)
Leg goede kanten tegen elkaar en stik rondom rond. Laat een opening aan de halsuitsnijding. Draai het bovenlijfje om en werk af met een sierstiksel.

Patroon B onderlijfje:
Printbare versie klik hier
Leg de goede kanten tegen elkaar en stik rondom rond. Laat het smalle gedeelte bovenaan open. Draai het onderlijfje om en werk volledig af met sierstiksel.

Afwerking bovenlijfje/onderlijfje:
Stik op het onderlijfje aan één zijde 2 knoopsgaten.

Naai op het bovenlijfje 2 knopen. Stik de andere kant van het onderlijfje vast op het bovenlijfje. (Ofwel werk je het onderlijfje af met 4 knoopsgaten en naai je op bovenlijfje 4 knoopsgaten)

Stik het smalle gedeelte van het onderlijfje vast op het smalle uiteinde van het bovenlijfje (Afb 2). Stik op een zijde van het bovenlijfje de velcro en het 2de gedeelte van de velcro op het andere uiteinde

Naai een derde knoop in het midden op het bovenlijfje, op ongeveer 10 cm van de halsuitsnijding. (ter bevestiging van de kap met pels)

Patroon C kapje:
Printbare versie klik hier
Leg de 2 delen tegen elkaar en laat de halsuitsnijding open. Draai om en maak nog een sierstiksel. Stik de halsopening vast aan het bovenlijfje. Werk de binnenzijde van de halsuitsnijding af.

Patroon D kap met pelsje:
Printbare versie klik hier
Stof met fiberfill: Stik eerst langs weerskanten van de tunnel een klein knoopsgat voor het koordje. Stik het stukje pels vast aan de goede kant. Stik de achterkant van de kap (Afb. 3), daarna stik je de tip van de kap (Afb. 4). Vergeet niet een klein lusje mee te stikken (voor bevestiging kap aan bovenlijfje).

Voering kap: Stik opdezelfde wijze de voering van de de kap (afb. 3 en 4). Leg nu de voering van de kap tegen de stof met fiberfill, goede kanten tegen mekaar.

Stik rondom maar laat de naden van de halsopening open.

Stik de kap aan één zijde van het bovenlijfje. Werk de binnenzijde van de halsuitsnijding af. Maak nog een stiksel naast de pels voor de tunnel (koordje kap)

BREIPATROON VOOR DE NELSONTRUI

STOERE VERSIE TYPE SCHIPPERSTRUI

NelsonTrui1_small1

 

 

Bink met rolkraag

Cavjes verschillen nogal van schofhoogte. De dikte van de wol speelt ook een rol voor het aantal steken. Gebruik geen katoen, dat rekt te veel. Wol alleen moet met de hand gewassen worden. Best is synthetisch breigaren te gebruiken. Dat kan in de machine.

Maak een proeflapje van 20x20cm om de dikte van de naalden en het garen te bepalen.

Je begint met de kraag, zet heel los het aantal steken op dat je met behulp van een proeflapje uitgerekend hebt. Tenslotte moet dit over zijn kopje kunnen als alles achteraf dichtgenaaid is. Als je een ervaren breister bent kan je met 4 naalden werken, maar dan kan je geen sjaalsteek gebruiken zoals ik hier ga doen.
Dan werk je met twee of drie rechts en averechts. Gebruik in ieder geval een steek die vanzelf in elkaar kruipt.

Voor deze trui heb ik de wol gehaald in de Carrefour. Een bol zwart en één bol grijs samen gebreid, zo kreeg ik de spikkel. Je kan ook meteen gespikkelde wol kopen in de juiste dikte. Ik gebruikte naalden nr4.

Bij een teefje kan je langer met 4 naalden breien, tot de achterste poten. Bij een reutje moet je al vroeger beginnen minderen om hem toe te laten te plassen.

Van zodra je op plashoogte begint te minderen, brei je verder in een steek die plat gaat liggen. B.v. een naald rechts en een naald averechts. Anders krimpt het stuk dat over de onderrug loopt bij elkaar. Brei verder en minder tot je nog 10cm breedte over hebt aan de staartaanzet. Zet af. Bevestig daar een elastiekje dat makkelijk over de pluimstaart kan geschoven worden.
Op het laatste stuk plat rechts kan je later iets mazen (naam b.v.)

Brei je met twee naalden dan moet je later onder de buik het truitje aan elkaar naaien tot op plashoogte (daar waar je gestart bent met een platte steek). Maar je kan dan wel de mooie sjaalsteek gebruiken waarin Bink poseert. Je zet een oneven aantal steken op, je breidt 2 rechts en 2 averechts. Bij het keren van de naald komt door het oneven aantal steken steeds 1 linkse steek bovenop 1 andere linkse. En één rechtse bovenop een andere rechtse De overige steek wisselt steeds, vandaar het mooie patroon. Met vier naalden werkt dit niet omdat je dan steeds rond breidt en er nooit 1 linkse en 1 rechtse boven op elkaar komen te liggen.

VVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVV onpaar aantal steken
LRRLLRRLLRRLLRRLLRRLLRRLLRRLL
RRLLRRLLRRLLRRLLRRLLRRLLRRLLR
LRRLLRRLLRRLLRRLLRRLLRRLLRRLL

Zie je hoe steeds één rechts en één linkse boven elkaar gaat liggen?

Vergeet niet op tijd te meten waar je een gleufje moet afzetten voor de poten. Hou er rekening mee dat de trui ook op de borst wat in elkaar mag kruipen door de gebruikte steek en je dus voldoende afstand tussen de pootjes moet laten.. Een gleufje voor de poten is voldoende, je kan achteraf de steken van het gleufje oprapen en een boordje (mouwtje) breien. Geen haaknaald gebruiken want dat is te vast.

Bij het aan en uitdoen moet eerst het knietje door de opening gestoken worden.

VROUWELIJKE VERSIE TYPE SCHATJE

Voor een teefje kan je de rolkraag niet helemaal toenaaien zodat er twee puntjes blijven hangen zoals een hemdskraagje. Daartussen kan je een pomponnetje maken of een strikje met kwastjes. Je kan er ook een mooie knoop op naaien, of een bloemetje maken met de haakpen. Laat je fantasie de vrije loop.

KLEINE VERSIE TYPE PUPPY OF KLEINE CAV

WiskeDiest1_small

 

 

Wiske met een mouw van Jef’s trui

Dank een trui af van je echtgenoot. Knip de twee mouwen er af op de ruglengte van je hondje.

Trek die over het kopje van je Cav met het manchet als kraagje. Zorg dat de naad van de mouw in het midden onder het buikje is en meet dan uit waar je een gleufje moet knippen voor de pootjes.

Maak de naad van de mouw los tot op plashoogte. Knip schuin aan tot op staarthoogte. Zoom dit stuk om (of stik er een lintje of lederen biesje over) en bevestig een elastiekje voor de staart. Raap de steken van de gleufjes op. Recupereer wat garen van het rugstuk van de trui en brei een kort mouwtje.

Mislukt? geen erg, je hebt nog een tweede mouw. Gelukt? meteen twee jasjes. Heel eenvoudig, en veel afgedankte truien zorgen voor een grote garderobe van je hondje.