Cavalier King Charles wandelclub

Kennelhoest bij Cavalier King Charles

Kennelhoest is een erg besmettelijke acute aandoening die gelokaliseerd is in de luchtwegen van de hond.

Ze kan veroorzaakt worden door een aantal virussen (waaronder parainfluenzavirus en canine adenovirus 2 ) of door een bacterie, Bordetella Bronchiseptica. Andere bacteriën kunnen later nog voor complicaties zorgen.

Besmette dieren ontwikkelen plots een ernstige hoest, die droog kan zijn, maar waarbij soms ook slijmen opgehoest worden. Typisch bij kennelhoest is dat de hoest kan opgewekt worden door de luchtpijp te betasten.

Meestal is er bij besmette honden een voorgeschiedenis van een bezoek aan een kennel, hondenshow, of contact met een jonge puppy of een hond met gelijkaardige symptomen.

Honden met een ongecompliceerde kennelhoest vertonen buiten het hoesten geen andere ziektetekenen, maar in een aantal gevallen kan de ziekte zich toch verder ontwikkelen tot een bronchitis of zelfs longontsteking. Hiervoor zijn vooral jonge pups en oudere dieren of honden met een verminderde weerstand of reeds bestaande problemen aan de luchtwegen (bv chronische bronchitis, tracheacollaps) gevoelig.

De diagnose van kennelhoest is door de dierenarts vrij eenvoudig te stellen aan de hand van de symptomen.

Bij ongecompliceerde kennelhoest is behandeling meestal niet nodig, de symptomen verdwijnen vanzelf na 1 tot 2 weken, een hoestsiroop kan hier wel helpen de klachten te verlichten. Rust (dus geen oefeningen of opwinding) is hier wel aan te raden om irritatie van de luchtwegen door voortdurend hoesten te vermijden.

In ergere gevallen kan een behandeling met antibiotica nuttig zijn, ook ontstekingsremmers kunnen soms nodig zijn om de symptomen te verlichten.

Kennelhoest kan ook voorkomen worden, vnl door vaccinatie van honden die veel in contact komen met andere honden (kennels, pensions, shows, wandelclubs…)

Er zijn twee soorten vaccins voorhanden. De eerste is een injecteerbaar vaccin, dat de eerste maal twee keer moet gegeven worden met drie weken tussentijd, en minstens 7 dagen voor de hond in een besmette omgeving terecht komt. De inenting moet jaarlijks herhaald worden. De tweede is een neusenting, dwz dat er druppels van het vaccin in de neus worden ingebracht, waardoor daar al heel snel een lokale immuniteit wordt opgebouwd. Dit vaccin kan ook in besmette milieus worden gebruikt, na 72 uur is er al een zekere immuniteit aanwezig. Deze vaccinatie moet maar 1 keer toegediend worden en wordt best jaarlijks herhaald. In sommige gevallen kan er door dit vaccin wel een hoest optreden, die meestal vanzelf weer verdwijnt. Voordeel van deze methode is ook dat het vaccin al kan toegediend worden aan puppies vanaf de leeftijd van drie weken, wat vooral in besmette milieus erg voordelig kan zijn.

De kleine lettertjes: Alle informatie die u op deze pagina’s aantreft is geschreven door Elke Gillijns, dierenarts te Herzele. De informatie is auteurrechterlijk beschermd. Kopiëren en/of verspreiden van deze informatie, in welke vorm dan ook, is derhalve niet toegestaan, tenzij met haar schriftelijke toestemming. Een link naar dit artikel wordt door ons wel zeer gewaardeerd.