Cavalier King Charles wandelclub

Energie (te veel aan) bij Cavalier King Charles

Het is heel moeilijk om te zeggen hoever één bepaald hondje kan gaan, meestal leer je als baasje je dier na een poosje wel kennen en zie je zelf wanneer hij begint moe te worden.
Enkele regeltjes kan je wel in acht nemen :
Voor puppies wordt aangenomen dat zij per maand ouderdom ongeveer vijf minuutjes mogen wandelen, dus een pupje van 3 maand mag een kwartiertje stappen.
Een hond van één jaar oud kan in principe wel een uur aan een stuk wandelen, op voorwaarde dat de lengte van de wandeling geleidelijk opgebouwd werd.Na een uurtje is het best om eventjes te pauzeren. Neem ook altijd wat water mee voor je hond, en eventueel zelfs wat voer (koekjes of brokken)
Bij lange wandelingen op een harde ondergrond kan je best regelmatig de voetzooltjes eens controleren op kloofjes of andere beschadigingen. Als je hondje gemakkelijk kloofjes krijgt betekent dat niet dat hij of zij niet meer kan meewandelen, er bestaan immers speciale hondenschoentjes die dat probleem verhelpen.
In de zomer moet je wel oppassen bij warm weer : als de hond te lang doorstapt kan hij/zij oververhit geraken aangezien ze hun warmte enkel kwijt kunnen door verdamping via de ademhaling (hijgen) en via zweetkliertjes in de voetzooltjes.
Laat bij oververhitting de temperatuur van je hond steeds zo snel mogelijk terug dalen door het dier in een lauw bad te zetten . Bij erge gevallen direct naar de dierenarts !!

In geval van diarree tengevolge van oververmoeidheid kan je best dezelfde remedie toepassen als bij “gewone” diarree : eventueel een dagje vasten, daarna rijst met gekookte kip of vis.

De kleine lettertjes: Alle informatie die u op deze pagina’s aantreft is geschreven door Elke Gillijns, dierenarts te Herzele. De informatie is auteurrechterlijk beschermd. Kopiëren en/of verspreiden van deze informatie, in welke vorm dan ook, is derhalve niet toegestaan, tenzij met haar schriftelijke toestemming. Een link naar dit artikel wordt door ons wel zeer gewaardeerd.