Cavalier King Charles wandelclub

droog oog of Keratoconjunctivitis bij Cavalier King Charles

KERATOCONJUNCTIVITIS SICCA (KCS) of “droog oog”

Bij een gezonde hond wordt de cornea en de conjunctiva (=slijmvlies op de oogbol en binnenkant oogleden) vochtig gehouden door de productie van traanvocht.

Bij sommige dieren wordt er onvoldoende traanvocht geproduceerd . Dit is meestal een gevolg van een auto-immuunziekte die de traanklieren vernietigt, maar kan ook een aangeboren defect zijn, of gevolg van een ziekte (vb hondenziekte), of door bepaalde medicijnen.

Doordat er te weinig traanvocht op het oog terecht komt, droogt het hoornvlies uit, en kan er irritatie van het oog ontstaan en wordt het oog gevoeliger voor infecties. Meestal ontstaat er na verloop van tijd een pijnlijke, etterige ontsteking van het hoornvlies en de conjunctivae, men ziet dan een typische laag dikke kleverige , groen-gele etter op het oog en in de ooghoeken. In het eindstadium ziet men bloedvatingroei, oogzweren en afzetting van pigmentatie op de oogbol, wat leidt tot verminderd zicht en uiteindelijk zelfs blindheid.

Vooral toyrassen zijn gevoelig voor deze aandoening, vnl, pekignezen, yorkshires,westies, bepaalde terriërs…

De diagnose kan gemakkelijk gesteld worden door uw dierenarts. Met behulp van een papieren meetstrookje kan de vochtproductie in beide ogen gemeten worden, en aan de hand daarvan kan de graad van uitdroging bepaald worden. Indien de diagnose in een vroeg stadium gesteld wordt, kan met de behandeling het oog terug in zijn normale toestand hersteld worden, is de schade al erger, dan kan men eventueel toch nog verder verlies van het zicht tegengaan en terugkerende infecties voorkomen.

Behandeling

*cyclosporine-zalf : Deze zalf zorgt ervoor dat het auto-immune afbraakproces van de traanklieren wordt stopgezet.Het is dus heel belangrijk om deze zalf te blijven gebruiken, ook al lijkt het oog terug normaal.

*antibioticumzalf : tegen de aanwezige infectie

*vitamine A-zalf : voor voeding en bescherming van het hoornvlies

*kunsttranen : om het oog vochtig te houden

Vroeger werd dit probleem ook chirurgisch behandeld, namelijk door transpositie van de ductus parotideus. Hierbij wordt de uitmonding van de speekselklier van de mond naar het oog verlegd. In plaats van tranen wordt er dus speeksel gebruikt om het oog vochtig te houden. Omdat dit ook met de nodige problemen gepaard ging, en omdat de medicatie de laatste jaren sterk is verbeterd wordt deze techniek vrijwel niet meer toegepast.

De kleine lettertjes: Alle informatie die u op deze pagina’s aantreft is geschreven door Elke Gillijns, dierenarts te Herzele. De informatie is auteurrechterlijk beschermd. Kopiëren en/of verspreiden van deze informatie, in welke vorm dan ook, is derhalve niet toegestaan, tenzij met haar schriftelijke toestemming. Een link naar dit artikel wordt door ons wel zeer gewaardeerd.