Cavalier King Charles wandelclub

Anaalklierproblemen bij Cavalier King Charles

De anaalklieren zijn twee kleine geurkliertjes die aan weerszijden van de anus liggen. Ze produren een sterk ruikende vloeistof, die vroeger diende om het territorium af te bakenen. Bij onze moderne huisdieren is die functie echter grotendeels verloren gegaan, en zien we regelmatig problemen ontstaan met deze kliertjes.
Normaal gezien ledigen deze kliertjes zich als een hond ontlasting maakt, maar soms raken de anaalklieren overvol, en daardoor kan een ontsteking ontstaan.
Bij volle of ontstoken anaalklieren gaat de hond voortdurend in de omgeving van zijn staart likken of zelfs bijten, of gaat “sleetje rijden” (met het achterste over de grond schuiven, vaak met de achterpoten omhoog). Ook anaalklierabcessen komen regelmatig voor : hierbij zit er een infectie in de anaalklier en zit deze opgevuld met etter. Is het abces nog niet opengebroken, dan zie je een duidelijke bult naast de anus, is het wel doorgebroken dan is er meestal een gaatje te zien waar bloederige etter uit loopt.
Bij de meeste honden die regelmatig last hebben van overvolle anaalklieren volstaat het deze regelmatig leeg te drukken, maar bij ontstoken anaalklieren kan een antibioticumkuur (lokaal of algemeen) nodig zijn. Als een hond echt heel vaak last heeft van ontstoken anaalklieren kan eventueel zelfs een operatie overwogen worden, waarbij de anaalklieren verwijderd worden.

De kleine lettertjes: Alle informatie die u op deze pagina’s aantreft is geschreven door Elke Gillijns, dierenarts te Herzele. De informatie is auteurrechterlijk beschermd. Kopiëren en/of verspreiden van deze informatie, in welke vorm dan ook, is derhalve niet toegestaan, tenzij met haar schriftelijke toestemming. Een link naar dit artikel wordt door ons wel zeer gewaardeerd.